Den innbilte fristelse til lykke


De blodige sammenstøtene mellom prestestyrets maktapparat og opposisjonen i Iran etter det omstridte presidentvalget sommeren 2009, forbløffet en hel verden. I fire gripende noveller skildrer eksil-iraneren Mokhtar Barazesh, bosatt i Norge siden 2001, den menneskelige fortvilelse under prestestyret.

Mokhtar Barazesh:

Den innbilte fristelse til lykke

Noveller

128 sider (Lb)

Kr. 249,-

ISBN 9788292400500

Samtidig med den interne uro, som fortsatt eksisterer, er Iran på kollisjonskurs med store deler av verden på grunn av sin atompolitikk. Novellesamlingen ”Den innbilte fristelse til lykke” gir oss en dypere forståelse av den brutale undertrykkelsens

konsekvenser. I bokens forord skriver kulturformidleren og den offentlige debattanten Walid al-Kubaisi:

”Jeg satt klistret til TV-skjermen og fulgte kollisjonen mellom folk og politi i Teherans gater sommeren og høsten 2009. En mystisk begivenhet:

Landet som bærer en tre tusen år gammel sivilisasjon, har etprestestyre som anvender sharia – en primitiv straffelov hentet fra middelalderen.

(...) da jeg leste novellene i denne boken, fikk jeg plutselig en forståelse av begivenhetenes gang: Unge menn og kvinner i Teherans gater og andre steder i landet er drevet av frihetstrang til å kjempe mot regimet som hemmer deres kjærlighet til musikk, til poesi, og kveler drømmen om frihet som et tabu. Selv om novellenes tematikk ikke er det aktuelle opprøret, beretter her en talentfull iransk forfatter, som er bosatt i Norge og skriver på norsk, om dagliglivets kvalte frihet i hjemlandet.” Mokhtar Barazesh – en ny stemme utenfra i norsk litteratur!


Kommentarer

Populære innlegg