De 10 budene for norske innvandrere


Mediene lanserte 10 bud av den norske irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi. Det ligger 20 år med erfaringer bak de budene. Jeg vil ikke kommentere om de budene, men sikkert er de gode og helst brukelig for mange innvandrere.1. Skaff deg nøkkelen til norske skattkamre og lukkede mystiske dører: Det norske språk.
2. Ikke legg din kulturelle bakgrunn foran deg! Du snubler i den. Den blir en hindring i din vei! Legg den bak deg slik at du selv drar den der du vil, du leder den der du ønsker, istedenfor at den leder deg. Om du føler at den er tung, avlast de tunge elementer som bremser din integreringsfart.
3. Se på hele samfunnet som ditt, og alle grupper er aspekter av ditt nye liv. Ikke sett deg i minoritetsbås, da isolerer du deg fra resten av samfunnet!
4. Om du møter fordommer, la dette provosere deg til å se på dine egne fordommer. Ikke krev av andre å avlive sine myter om deg før du gjør det samme.
5. Om du møter fordommer fra etnisk norske, ikke tenk at «folk og land vil ikke ha meg fordi jeg er ikke norsk!» Da melder du deg selv ut av landet Norge. Tenk at Norge har flere rom som rommer alle! Du har ditt eget, slik den som har fordommer mot deg, har sitt eget.
6. Ikke meld deg inn i SOS rasisme. Heller ikke i antirasistisk senter. Ikke se på Migrapolis. Ikke les avisen Utrop. Alt dette forsterker din fremmedidentitet og gir deg et bilde av at alt samfunnet dreier seg om, er fordommer og diskriminering. Du trenger ikke å sementere din innvandrerstatus i din sjel for godt.
7. Ikke tro at frihetene i Norge, er en lett gave for deg. Å leve i slaveriet er lettere enn å leve i friheten. Det er lettere at en imam, religion og kultur tar beslutninger på vegne av deg, enn at du selv møter utfordringer og reflekterer over ditt valg! Du vil oppleve samfunnsfriheter som en krise! Å verdsette friheten krever en sjeleforvandling. Så ikke gå glipp av denne fantastiske anledningen du får i dette samfunnet, nemlig muligheten til å integrere deg i frihetenes lys.
8. Din identitet er ikke en overlevert arv. Identiteten utvikles i en prosess i møtet med andre, i dialog med andre.
9. Ditt kulturelle immunforsvar er svakest når du isolerer deg og din familie. Det er kulturkollisjonen som vaksinerer deg mot identitetskollaps, og erfaringene gir deg kulturell stabilitet.
10. Gud er en privat sak i dette samfunnet. Ikke blant din tro med ditt liv i skole, nabolaget, jobben og i det daglig liv. Din integreringsevne er en stor tjeneste for deg selv, din familie og reklame for din tro. Integreringen gir deg integritet!
________________________________________
Foto INGE FJELDDALEN (TA nettside)

Kommentarer

Populære innlegg