Dagsavisen: Sterke noveller om ufrihet
Om ikke terrorregimet i Iran har gjort noe annet godt, så har det i hvert fall skaffet oss et knippe verdifulle forfattere. Mokhtar Barazesh er en av dem. (Dagsavisen)
I det siste har det fått min nye bok ”Den innbilte fristelse til lykke” gode kritikker i norske medier. En av dem er Kjell Olaf Jensens kritikk i Dagsavisen i den 2. juni som har fått tittelen ”Sterke noveller om ufrihet”. Forlegger Sverre M. Nyrønning informerer om at ”Kjell Olaf Jensen, mangeårig president i Norsk PEN og en internasjonalt respektert forkjemper for ytringsfrihet og respekt for menneskerettigheter, er også en høyt skattet oversetter og kritiker.” ”I Dagsavisen har han nettopp anmeldt iransk-norske Mokhtar Barazeshs novellesamling “Den innbilte fristelse til lykke”. Her er et utdrag: “Om ikke terrorregimet i Iran har gjort noe annet godt, så har det i hvert fall skaffet oss et knippe verdifulle forfattere. Mokhtar Barazesh er en av dem. (…) Diktaturet er ikke noe man bare trekker på skuldrene av når det er over. Det er inne i en resten av livet. Slik det skildres vakkert (…) gjennom fire noveller.”
Kjell Olaf skriver om novellene mine også: De fire novellene i ”Den innbilte fristelse til lykke” har sterke fellestrekk, og personene i dem deler trekk med forfatteren selv.” I det siste har det fått min nye bok ”Den innbilte fristelse til lykke” gode kritikker i norske medier. En av dem er Kjell Olaf Jensens kritikk i Dagsavisen i den 2. juni som har fått tittelen ”Sterke noveller om ufrihet”. Forlegger Sverre M. Nyrønning informerer om at ”Kjell Olaf Jensen, mangeårig president i Norsk PEN og en internasjonalt respektert forkjemper for ytringsfrihet og respekt for menneskerettigheter, er også en høyt skattet oversetter og kritiker.” ”I Dagsavisen har han nettopp anmeldt iransk-norske Mokhtar Barazeshs novellesamling “Den innbilte fristelse til lykke”. Her er et utdrag: “Om ikke terrorregimet i Iran har gjort noe annet godt, så har det i hvert fall skaffet oss et knippe verdifulle forfattere. Mokhtar Barazesh er en av dem. (…) Diktaturet er ikke noe man bare trekker på skuldrene av når det er over. Det er inne i en resten av livet. Slik det skildres vakkert (…) gjennom fire noveller.”
I en del av hans kritikk leser vi også: ”Tittelnovellen ”Den innbilte fristelse til lykke”, tar opp et kjærlighetsforhold som ville ha vært vanskelig selv under normale omstendigheter. Under religionsdiktaturet blir det fortvilende håpløst.
Jensen mener at Atmosfæren i En uferdig histories lengsel, blir mer og mer melankolsk , tsjekhovsk , mens personene kjemper i skjæringsflaten mellom drømmen og virkeligheten som ikke lenger finne.
-------------------------------
Kilder: Dagsavisen 2. juni (kultur side) Kjell Olaf Jensen -------------------------------
Sverre M. Nyrønning:
http://forleggeren.wordpress.com/
Tilbake til innlegget
Kommentarer
Legg inn en kommentar
Takk at du kommentarer!