Første aprilsnarr og den 13.narr hos iranere!

Første april med den iranske sol kalenderen blir 13. færværdin eller årets 13. dag. Det som er interessant er at iranere kaller denne dagen den 13. narr! Fordi tallet 13 hos iranere er spesielt. Historien bak dette er ikke helt klart, men det er mange felles utgangspunkter mellom første aprilsnarr og den 13. narr. I den dagen får folk lov til å tulle med hverandre eller lure noen.
Jeg leste at den nordiske formen for aprilsnarr stammer fra Frankrike, hvor de «ga noen aprilfisken», donner le poisson avril på fransk. Det gjorde de ved å feste en papirfisk i all hemmelighet på ryggen til den som ble narret, og denne skikken skriver seg tilbake til sent på 15oo- tallet. Frankrike gikk da som det første europeiske landet over til den gregorianske kalenderen som innebar at det nye årets start ble flyttet fra slutten av mars til 1. januar. De som fortsatt brukte den gamle kalenderenble offer for lureri fra resten av befolkningen, og de lurte fikk kallenavnet Poisson d’Avril, det vil «aprilsfisk».

Det som er interessant at den sol kalenderen i Iran og den gamle kalenderen i Frankrike er nesten samme. 21. første mars er første dagen i året i Iran (i Frankrike varierte fra 21 til 25. mars) så kan dette ha en forbindelse med 13. i den franske gamle kalenderen og sol kalenderen i Iran.

Kommentarer

Populære innlegg